Shopping

Shopping-ul compulsiv este problema secolului sau nu?

Din cauza perioadei stresante, pe care societatea o traversează, s-au dezvoltat fel și fel de comportamente dubioase – shopping compulsiv.

Niciun hatâr nu e mai grav ca acela pe care îl ai. Unii indivizi dezvoltă diverse patologii pshiologice din cauza stresului. Încercând să-și dea o stare de bine, de relaxare aceștia se afundă în diverse activități. Una dintre ele este shoppingul.

Ce înseamnă shopping compulsiv?

Shoppingul compulsiv apare atunci când ești o persoană anxioasă, stresată sau atunci când ai dificultăți în a fi acceptat într-un anumit grup.

Problema nu este atunci când există cazuri izolate de a face shopping pentru a ne elibera de un stres. Problema apare atunci când se întâmplă asta în mod obsesiv, când nu ne putem abține.

În 1916 s-a vorbit pentru prima oară despre această patologie- shopping compulsiv, dar în ciuda crizei economice aceasta se află într-o continuă creștere.

Shoppingul compulsiv afectează în momentul de față 5% din populația adultă și mai ales populația de sex feminin cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani. Ca o încercare de a umple spațiile goale din viața noastră afectivă, cumpărăm afecțiune și sentimente.

Când știi sigur că suferi de sindromul soppingului compulsiv?

  1. Îți cheltui tot salariul până la ultimul bănuț și nu ții cont și de cei din familie sau de celelalte datorii.
  2. Achiziționezi lucruri pe care nu ți le permiți cu adevărat.
  3. Faci achiziții care îți depășesc contul bancar și apelezi la carduri de credit.
  4. Atunci când faci cumpărături nu o faci pentru că trebuie ci pentru a te simți mai bine.
  5. Obiectele pe care le cumperi nu îți sunt necesare întotdeauna.
  6. Neputința de a face shopping îți dă senzația de frustrare.
  7. Impulsul de a face shopping este de necontrolat și din ce în ce mai frecvent.

 

Ce spun psihologii despre shopping-ul compulsiv

De-a lungul timpului, studiile au încercat să afle ce anume conduce la apariția acestui tip de comportament, dacă nu sunt cumva traume psihice suferite în copilărie.

Și de data aceasta părerile specialiștilor sunt împărțite. Unii dintre ei consideră că cei ce suferă de sindromul shoppingului compulsiv este marcat de existența unor suferințe psihice. Acestea pot fi determinate de singurătate și lipsa afecțiunii din partea părinților. Stima de sine foarte scăzută o compensează prin cumpărături. Această manifestare este mult mai pronunțată la persoanele care au probleme cu controlul impulsului sau cei care suferă de depresie ori anxietate.

Pe de cealaltă parte, unii psihologi consideră că aceste aspecte nu îi caracterizează pe toți cei ce suferă de sindromul shoppingului compulsiv.

Când pasiunea pentru cunpărături depășește percepția de normal și devine obsesivă, cu siguranță este nevoie de un psihiatru sau un psiholog. Nevoia de shopping compulsiv poate fi corectată cu ajutor de specialitate și individul care suferă de acest sindrom își poate controla mai ușor acest impuls.

Dacă nevoia de shopping reprezintă manifestarea unei afecţiuni psihiatrice sau psihice, este nevoie de intervenţia psihiatrului cu tratamentul adecvat. Iar dacă manifestarea este singulară, atunci intervenţia psihologului şi terapia cognitiv comportamentală este suficientă.

Shopping compulsiv sau oniomanie

Shoppingul compulsiv sau dependența de cumpărături mai poartă numele și de oniomanie. Termenul a fost inventat de psihiatrul german Emil Kraepelin. Acesta a scris despre cumpăratul necontrolat.

Phihologul elvețian Eugen Bleuler a descris persoanele suferinde de oniomanie drept niște „cumpărători maniaci”.

Cei doi psihiatri au plasat acest comportament în vecinătatea reacţiilor pe care le au cleptomanii sau piromanii și le-au considerat ca fiind  forme de „nebunie impulsivă”.

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns