xeroza
Beauty

Xeroza (pielea uscată) – prevenirea și tratarea acesteia

Xeroza – pielea uscată, mâncărimea pielii sau pruritul reprezintă o problemă dermatologică întâlnită frecvent mai ales în sezonul rece. Specialilștii spun ca fără un tratament adecvat, aceasta poate persista tot sezonul rece. Tratamentul adecvat ar începe în primul rând prin a încerca să ne păstrăm pielea hidratată pe tot parcursul anului.

Acest lucru pentru că persoanele cu probleme ale pielii se confruntă mai des cu această afecțiune denumită xeroză.

Xeroza – Cauze

Xeroza sau uscarea pielii este o boală de piele destul de frecventă. Aceasta este caracterizată printr-o lipsă a cantității corespunzătoare de apă în  epiderm.

Factori specifici anotimpului geros, cum ar fi aerul rece, umiditatea scăzută și vântul, trecerea de la cald la frig și invers, precum și spălarea frecventă a mâinilor și dușurile fierbinți favorizează uscarea pielii și pierderea uleiurile naturale care ii mențin hidratarea.

Mâinile și picioarele tind să fie mai afectate de această problemă, fiind și cele mai expuse părți ale corpului. Piealea capătă sensibilitate crescută pe măsură ce este mai deshidratată.

În cazuri excepționale, xeroza apărea ca un efect secundar în urma anumitor tratamente.

xeroza
xeroza

Cum prevenim și cum tratăm această afecțiune?

Un prim pas in tratarea acestei afecțiuni este păstrarea unei pieli hidratate și mătăsoase pe tot parcursul anului, astfel încât să evitați uscarea acesteia.

Evitati produseșe cosmetice și de îngrijire agresivă ale pielii (deodorante, săpunuri antibacteriene, creme cu parfum). Puteți înlocui aceste produse cu unele mai ușoare, fără exces de parfum, sau fără parfum deloc.

Folosiți în foecare zi un produs hidratant pentru blocarea umidității pielii. Faceți acest lucru de mai multe ori pe zi mai ales după baie sau după ce vă spălați pe mâini. Uleiurile naturale, ca și cel de măsline, de cocos sau gelul de aloe vera sunt recomandate pentru a calma pielea uscată sau crăpată.

De asemenea cremel pe bază de cortizon disponibile fără rețetă elimină cu ușurință roșeața.

Pentru a avea o piele sănătoasă trebuie să avem și un corp hidratat. Consumul regulat de lichide in doza recomandată pot ține xeroza la distanță. Un minim de 2 litri de apă pe zi pot ține afecțiunile pielii la distanță, spun specialiștii.

Cel mai adesea pruritul și xeroza se vor ameliora odată cu adoptarea de schimbări în stilul de viață. Mâncărimea pielii pe timp iarnă nu este o urgență medicală, dar dacă simptomele continuă după după încercarea unor remedii la domiciliu sau dacă erupția devine dureroasă, poate fi necesară prezentarea la medic.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns